maanantai 21. maaliskuuta 2016

Millainen koulu on OAMK?

Minkälainen paikka Oulun ammattikorkeakoulu oikein on? Ja onko väliä, jos tuleva koulu on Oamk, Metropolia, Tamk, Savonia, Turun amk vai Vaasan amk (ruotsinkielinen linja)? Valitettavasti en ole saanut sellaista sisäpiirin tietoa, että osaisin laittaa näitä kouluja järjestykseen. Huhupuheita olen kuullut eri kouluista, mutta ei kyllä mitään sellaisia, että jotain koulua kannattaisi ehdottomasti välttää.

Voin kuitenkin kertoa omasta koulustani jotain, mitä on mieleen jäänyt. Opiskelijoita koulussa on 8500 (kaikilla Oamkin kampuksilla), joista kuitenkaan kaikki eivät ole yhtä aikaa opiskelemassa (työharjoittelut, itsenäiset opinnot, opinnäytetöiden teko).

Oamkin sosiaali- ja terveysalan kampus sijaitsee Kontinkankaalla aikalailla Oys:in kyljessä. Matkaa keskustaan on 2,5km ja lähistöllä on paljon opiskelija-asuntoja. Oamkin sote-alan kampusta kutsutaan Professorintien kampukseksi ainakin koulun nettisivuilla (puhekielessä harvemmin käytetty). Meidän ammattikorkeakoulun kyljessä on Oulun seudun ammattiopisto (Osao) 1154 opiskelijalla. Ammattiopistolla ja ammattikorkealla on yhteinen ruokala amk:n puolella, joten ruokalaan on välillä pitkät jonot ja istumapaikkoja hankala löytää ainakin isommalle porukalle mutta aina on mahtunut syömään. Ruokalasta täytyy sanoa sen verran, että Oamkin yksiköissä saa tällä hetkellä Oulun seudun halvimman opiskelijahintaisen ruoan, hinta on nimittäin vain 88 senttiä! Ja ruokavaihtoehtoja on useampia. Atk-luokkia on myös runsaasti ja niiden varaukset löytyvät netistä, joten voi aina tsekata mikä tila on vapaana.

Oamk Professorintien kampus (sosiaali- ja terveysalat)


Pohjakuvaa Oamk:sta ja Osaosta Kontinkankaalla. Louhi on ammattikorkekoulun puoli kokonaisuudessaan ja rakennuksessa on kolme kerrosta. Eri käytäviä on jonkin verran jaettu eri tarkoituksiin, tietyllä käytävällä on esimerkiksi paljon fysioterapeuttien luokkia ja toisella optometristien, jollakin käytävällä taas paljon hoitotyön luokkia sairaalasänkyineen ja "potilaineen". Röntgenhoitajien oppitunnit eivät oikeastaan ole keskittyneet erityisesti mihinkään, mutta röntgenluokka sijaitsee kolmannessa kerroksessa ja sen vieressä oleva luokka on jollakin tavalla "kotiluokkamme", eli siellä tulee usein pyörittyä.

Honka ja harju ovat Osaon puolta, mutta hongan auditoriossa tai toisessa isossa luokkatilassa meillä on satunnaisesti tunteja. Paasissa on Oamkin kirjasto, mutta ymmärtämäni mukaan rakennus on muuten enemmän Osaon puolta. Kirjastosta löytyy paljon eri alojen lehtiä ja kirjallisuutta sekä oppikirjoja, mitään kaunokirjallisuutta siellä ei oikeastaan ole.


Röntgenhoitajien kannalta katsottuna Oamkin tilat ovat erittäin hyvät. Talosta löytyy ihan oikea röntgenlaite (joka tuottaa säteilyä), jolla me ensimmäisen vuoden opiskelijat olemme saaneet kuvata fantomeita koko kuluneen vuoden. Viime keväänä haastattelijani pääsykokeissa, nykyinen tutoropettajani sanoi, ettei ainakaan Savoniassa ollut koulussa mahdollisuutta opetella röntgenlaitteen käyttöä, eli on aika etuoikeutettua kun laitteiden käytön harjoittelu on niin helppoa tehdä koululla. Muiden koulujen tiloista minulla ei ole tietoa.
Röntgenluokan kyljessä on myös pieni taukotila, jossa voimme keittää kahvia tai teetä, vanha röntgenluokka, jossa voi harjoitella asetteluja, muutama tietokone sekä radiologin asema, jossa voimme tarkastella ottamiamme kuvia tarkemmin.


Mieleeni ei kyllä yhtäkkiä tule mitään negatiivista sanottavaa Oamkista. Siellä on kyllä ollut todella mukavaa, ihmiset ovat ihania ja ilmapiiri on hyvä! Muiden alojen oppilaisiinkin on tutustuttu yhteisillä opintojaksoilla ja opiskelijabileissä enkä ole huomannut mitään negatiivista jakautumista siihen malliin, ettei voitaisi muiden kanssa olla tekemisissä. Toki koko ajan lisääntyy sellainen tunne, että kuuluu just tähän röntgenhoitajien porukkaan, koska ala alkaa yhä enemmän ja enemmän kiinnostaa. Samalla jotkin muiden alojen asiat, jotka kiinnostivat aiemmin, ovat alkaneet tuntua vähemmän mielenkiintoisilta. Mutta sitähän se on, että eri ammattikunnille kuuluu erilaiset tehtävät, eihän siitä mitään tulisi jos kaikkien pitäisi osata tehdä kaikkea!

Oamkilla on kampuksia myös Kotkantiella ja Teuvo Pakkalan kadulla, melkein keskustassa sijaitseva Ammatillinen opettajakorkeakoulu sekä Oulaisissa (n. 100km).

2 kommenttia:

  1. Myös Tampereella on käytössä kaksi säteilyä tuottavaa laitetta, se oli huippua se! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, myös Metropoliassa on röntgen! Kyllä se helpottaa oppimista valtavasti! :)

      Poista