perjantai 7. elokuuta 2015

Röntgenhoitajan valintakoe (Ammattikorkeakoulun pääsykoe)

Palaan hetkeksi takaisin touko-kesäkuun vaihteeseen ja muistelemaan ammattikorkeakoulun pääsykoetta sosiaali- ja terveysalalle. En meinannut millään löytää tietoa röntgenhoitajien pääsykokeesta, niukasti muistakaan sosiaali- ja terveysalan pääsykokeista. Lähinnä oikeastaan keskustelupalstoilta, mutta huomasin että valintakokeet muuttuivat erilaisiksi joka vuosi. Nyt kun valintakoepäivä on vielä melko tuoreeltaan mielessä, ajattelin kirjoittaa siitä tänne!
Kutsumme Sinut röntgenhoitajakoulutuksen valintakokeeseen 3.6.2015 klo 8.00 alkaen

Tälläinen viesti kilahti sähköpostiini 8 päivää ennen valintakoetta ja 4 päivää ennen lakkiaisiani. Oli erittäin iloinen yllätys vaikka olinkin uskonut pääseväni vähintäänkin pääsykokeisiin. Mutta tuo toukokuun viimeinen viikko oli niin stressaava ja kiireinen, että valintakoe oli pakko heittää taka-alalle (näin ajatusten tasolla) ja keskittyä yhteen tärkeään päivään kerrallaan.

Valintakokeeseen tuli valmistautua ennäkkotehtävän avulla, ja tätä ennakkotehtävää aloin työstämään "jo" maanantaina, kun koepäivä oli keskiviikko. Sain juuri ja juuri vaaditun sivumäärän tekstiä, eikä kyseistä ennakkotehtävää ainakaan minun haastattelussa edes vilkaistu. Siitä huolimatta, ymmärrän että ennakkotehtävä oli hyvä tehdä, sillä se laittoi miettimään erilaisia asioita ja tällä tavalla valmisti hakijaa haastatteluun! Ja ennakkotehtävä jätettiin haastattelijalle, eli en toki tiedä kuinka tarkasti haastattelijat tutustuvat teksteihin jälkeenpäin. Ja meillä ei ainakaan ollut mitään pääsykoekirjoja eli niiden opiskelulta vältyin.

VALINTAKOE

Valintakoe koostuu aineistokokeesta (90 min) ja hakijan ennakkotehtävään perustuvasta haastattelusta (n. 20 min). Tutustu valintakokeen tarkempaan sisältöön Oamkin www-sivuilla osoitteessa: http://www.oamk.fi/fi/koulutus/amk-tutkintoon-johtava-koulutus/rontgenhoitaja/paivatoteutus/?ankkuri=valintakoe#valilehdet.

Valintakoepaikka: Oulun ammattikorkeakoulu, Sosiaali- ja terveysalan yksikkö, Päärakennus (Louhi)  

Meillä tuo valintakoepäivä sujui niin, että klo 8:00 kokoonnuttiin kotiluokkaan (etuovella oli onneksi tuutoreita ohjaamassa oikeaan suuntaan, nou hätä!) ja meille kerrottiin päivän aikataulu. Meitä oli luokallinen (sen verran jännitti, että en yhtäkkiä osaa sanoa tarkemmin, mutta ehkä 20-30 hakijaa?) ja neljä haastattelijaa, joille hakijat jaettiin. Suurimalla osalla oli haastattelut aamusta, mutta minulla se oli vasta yhden aikaan, eli aineistokokeen jälkeen. 
Aineistokoe alkoi klo 11 auditoriossa (joka itse asiassa sijaitsee ammattikoulun puolella). Kokeessa tuli lukea kahden sivun mittainen artikkeli tulevaisuuden hoitotavoista ja kirjoittaa siitä yhden sivun mittainen tiivistelmä, eli erittäin yksinkertainen osio. Minusta tuo tiivistelmän kirjoittaminen oli kyllä jo epäilyttävän helppoa ja pelkäsinkin että sen arvostelu on sitten todella tiukkaa. Tämän "luetunymmärtämisen" lisäksi kokeessa oli matemaattinen osio, jossa piti (ilman laskinta) laskea kerto- ja jakolaskuja (piti hetki muistella allekkainlaskusääntöjä, sillä laskut olivat tyyliin 9,24x0.57), mutta onneksi nekin muistuivat mieleen kun ensin laskin helpompia. Myös yksiköidenmuunnoksia oli kokeessa, eli esim. litroista senttilitroihin ja grammoista mikrogrammoihin. Yksi lääkelasku ja yksi hyvin simppeli "rahojen jako lasku", jossa ilmoitetaan kuinka paljon nuoret tienasivat yhteensä ja sitten verrataan kuinka joku sai X määrän rahaa, joku sai X/2, joku X+200 jne. Eli varmaan jo yläasteen käyneille, tuosta matemaattisesta osiosta selvisi ihan kunnialla. 

Jos muistan oikein, tuo sama aineistokoe oli kaikille hakijoille, eli siis hait sitten sairaanhoitajaksi, ensihoitajaksi, bioanalyytikoksi, röntgenhoitajaksi, fysioterapeutiksi yms.  Saattoi kyllä olla että oli joku erityisryhmä, jolla oli eri koe... 

Aineistokokeen tekoon oli varattu 90 minuuttia, mutta monet saivat palauttivat kokeen jo tunnin jälkeen. Minä palautin sen ehkä 75 minuutin jälkeen kun olin jo monta kertaa tarkastanut kokeen ja laskenut laskut uudestaan. 
Haastattelu jännitti paljon, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin olisin kuvitellut. Se saattoi johtua siitä, että vietin päivän muutaman muun hakijan kanssa, joilla oli haastattelu siinä aamulla ja he osasivat jo kertoa, että haastattelija oli tosi kiva eikä sitä haastattelua tarvinut jännittää. Meidän haastattelija oli siis tänä syksynä aloittavien "ohjaava opettaja", "ryhmänohjaaja", "luokanvalvoja" tai miksi sitä nyt ikinä kutsutaankaan ammattikorkeassa.  Hän pyysin ensin kertomaan itsestään ja miten päätyi hakemaan tälle alalle ja sitten vähän siitä, mitä tiesi alasta. Eli jos tosiaan haluat antaa itsestäsi hyvän kuvan, kannattaa etsiä tietoa siitä mitä kaikkea kyseisen alan opintoihin liittyy! Eli esim. röntgenhoitajathan eivät vain ota röntgenkuvia, vaan käyttävät vaikka mitä erilaisia kuvantamismenetelmiä, tekevät isotooppitutkimuksia ja antavat sädehoitoa. Haastattelijalle kannattaa myös miettiä valmiiksi joitain kysymyksiä, joilla annat itsestäsi fiksun kuvan. Minun kohdallani pää löi ihan tyhjää, kun haastattelija pyysi kysymään jos jokin mietityttää, mutta onneksi (hieman liian pitkän mietinnän jälkeen) keksin kysyä mistä kaikista aiheista ja osioista meillä pidetään harjoittelut ja siitä juttua sitten riittikin kun hän alkoi kertoa jokaisen harjoittelun aiheen ja niiden keston ja missä ne harjoittelut voi tehdä. Haastattelija myös kysyi olisinko valmis lähtemään vähän kauemmas harjoitteluun, koska oulusta on hankalaa saada harjoittelupaikkoja ja kiinnostaisiko minua vaihtojakso ulkomailla. Vastasin näihin molempiin kyllä! Haastattelussa kysyttiin myös missä näen itseni viiden ja kymmenen vuoden päästä.

Haastattelu on kokonaisuutena päässyt jo unohtumaan, muistan lähinnä asioita sieltä täältä, mutta musta tuntui vain, että puhuin itse aivan liian vähän ja se haastattelija enemmän, mutta haastattelusta jäi kuitenkin ihan hyvä fiilis. Lopuksi se haastattelija sanoi, että toivoi mun aineistokokeen mennen hyvin, koska haluaisi nähdä mut siellä koulussa ensi syksynä ja antaakin mulle haastattelusta täydet pisteet! Eli taisin sanoa jotain oikein ;) Haastattelua varten piti täyttää myös joku opiskelijavalinnan kyselylomake, johon laitettiin kuva, arvosanoja ja hakutoiveet. Minun hakutoiveet olivat Oamk Röntgenhoitaja, Savonia Röntgenhoitaja ja Tamk Röntgenhoitaja ja haastattelija kommentoikin sitä, että huomaa minun olevan motivoitunut ja tietäväni mille alalle haluan, kun listassa ei ollut kuin röntgenhoitoala. Eli myös hakutoiveilla voi vaikuttaa haastattelussa! Joillekkin haastattelija oli sanonut, että heidän tulisi vielä miettiä mitä he haluavat elämältä, kun heillä oli ollut vaikka mitä eri aloja siinä listassa.
Minun kohdallani elämäni ensimmäinen ja ainoa valintakoe osui nappiin ja pääsin suoraa lukiosta opiskelemaan ammattikorkeaan! Kyllä vatsassa muljahti ja kunnolla kun opintopolkuun kirjauduttuani vastassa on "Onneksi olkoon! Olet saanut opiskelupaikan..." ja piti muutaman kerran lukea se läpi, että olin ihan varma ymmärsinkö oikein! Olen kuitenkin ymmärtänyt, että röntgenhoitaja-ala on sen verran "huonosti" tunnettu, ettei sinne mitään kamalaa ryysistä olekaan ja ymmärtääkseni opiskelijat ovat pääsääntöisesti vähän vanhempia, kouluun työelämästä palaavia eivätkä suoraa toisen asteen koulusta.

Tästä tuli kyllä aivan kamalan pitkä, mutta jospa tästä olisi apua jollekin ammattikorkean valintakokeisiin valmistuvalle!

Vielä lopuksi vinkkejä kaikille pääsykokeisiin valmistautuville:
 • Ota eväät mukaan! Edes jotain pientä, jos jännität eikä ruoka maistu: myslipatukka, smoothie, proteiinipirtelö. Muuten tulee huono olo ja muutut kiukkuiseksi :)
 • Valitse ennemmin hyvät yöunet kuin hurja loppukiri valintakokeeseen opiskelussa!
 • Tutustu kouluun etukäteen, joko käymällä paikan päällä, etsimällä pohjakartta netistä tai kysymällä kavereilta. Se helpottaa stressiä kun löydät edes jotain tietoa etukäteen eikä tarvi aamulla panikoida kun et löydä oikeaan paikkaan.
 • Tule ajoissa paikalle! Liittyy samaan panikointiin ja aamustressiin kuin edellinen!
 • Niin kliseiseltä kuin tämä kuulostaakin, ota mukaasi reipas ja positiivinen asenne!

8 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Hei, en kyllä oikein osaa sanoa. Helsinkihän on yleensäkin suosittu kohde kaikilla aloilla, mutta toisaalta röntgenhoitoala on vähemmän tunnettu ja suhteutettuna joihinkin tiettyihin koulutuksiin sisäänpääsy kouluun on jo hyvinkin mahdollista! Meidän luokallakin on paljon porukkaa, jotka ovat päässeet varasijoilta kouluun. Hakijoita saattaa olla paljon, mutta eihän sitä koskaan tiedä kuinka moni on tosissaan eikä vain siksi, että saa ne kolme eri hakukohdetta täyteen kelaa varten.


  Tästä ei nyt kyllä paljon apua ollut, mutta suosittelen ehdottomasti alaa :) Onnea pääsykokeisiin!

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. En tiedä tästä vuodesta, mutta viime vuonna kaikki muut paitsi metropolian monimuotokoulutus olivat mukana sote-alan valintakoeyhteistyössä, eli tosiaan jos hait röntgenhoitajaksi, bioanalyytikoksi, hammasteknikoksi, optimetristiksi tai suuhygienistiksi (valintakoeryhmä 2), niin sama valintakoe päti kaikkiin kouluihin ja edellämainituille aloille. (Tässä vielä linkki jos tuo minun selitykseni oli liian sekava: http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Hakutoimisto/Kevät_2015_FIN/Sote_valintakoemateriaalit/SOTE_valintakoeyhteistyo_2015.kevat.pdf ) Jos taas haluat hakea jonakin vaihtoehtona esim. Sairaanhoitajaksi, niin se kuuluu eri valintakoeryhmään ja sinun täytyy mennä toisenakin päivänä valintakokeisiin.

  Näin äkkiseltään opintopolku.fi sivustolta vilkaistuani näyttäisi, että ainakin Tampereen, Turun ja metropolian (röntgenhoitaja) päivätoteutus-koulutukset ovat mukana myös tänä keväänä valintakoeyhteistyössä. Eli tästä voisin päätellä, ettei ainakaan kovin paljon tarvisi reissata :)
  Toivottavasti tästä oli apua!

  VastaaPoista
 5. Moi,röntgenhoitajan ala kiinnostaa,mutta matikka/fysiikka ei ole vahvinta alaani(n.5-6 luokkaa lukiossa),enkä niitä ole hirveästi opiskellutkaan.. Pelottaa miten mahtaisin pärjätä röntgenhoitajan opiskelussa? Onko opiskelu muuten haastavaa?

  VastaaPoista
 6. Minun mielestäni opiskelu ei sinänsä ole haastavaa, mutta vaatii itseltä kuria opiskella vapaa-ajalla tarpeeksi (toki eri ihmiset kokevat tarpeellisen opiskelun eri tavalla ;)). En kyllä osaa kuvitella, ettei kukaan pärjäisi. Matikkaa meillä on ollut vähemmän, lähinnä lääkelaskuja, joita varten voi mennä myös laskupajoihin tai lainata lääkelaskukirjoja ja treenata. Sanoisin, että melkein yläaste-ajan matikkataidoilla pärjää. Fysiikkaa valitettavasti on sitten aika paljon enemmän, sillä röntgenhoitajien täytyy ymmärtää miten röntgenputki toimii, miten säteily syntyy, mitä se aiheuttaa, miten siltä suojaudutaan jne. En kuitenkaan ole kokenut fysiikkaa kauheana aiheena, vaikkei se lempiaineita aiemmin ole ollutkaan. Nyt kun fysiikka liittyy niin läheisesti tähän alaan ja olemme sen kanssa tekemisissä koko ajan, sen oppiminenkin on mielekkäämpää ja helpompaa.

  VastaaPoista
 7. Moikka, sain tuossa kutsun Ouluun röntgenhoitajan pääsykokeisiin ja pakko nyt kysyä vielä viimeisiä vinkkejä haastatteluun! Millasia kysymyksiä siinä voidaan mahdollisesti kysyä, osaatko sanoa? :)

  VastaaPoista
 8. Onneksi olkoon! :) Suosittelen tekemään ennakkotehtävän ajatuksen kanssa, koska sen avulla tulee pohdittua paljon juurikin niitä asioita, joita haastattelussa kysellään ;) Varmaan melko peruskysymyksiä ovat, että perustele miksi haet tälle alalle ja miksi olisit hyvä röntgenhoitaja. Minun haastattelija tarkasteli myös muut hakemani paikat, että saatat joutua perustelemaan myös miksi olet esim. hakenut monille eri aloille.

  Jonkin verran tuli puhetta myös koulutus- ja työtaustoista. Puhuttiin myös, mikä erityisesti kiinnostaa tällä alalla ja missä näkisit itsesi 5 tai 10 vuoden kuluttua. Riippuu paljon haastattelijasta, mutta suurin osa ovat todella mukavia ja ymmärtäväisiä haastattelijoita ja yksi sellainen "pokerinaama" ettei voi tietää, meneekö homma hyvin vai huonosti, mutta ei kannata stressata sitä haastattelua!

  Vieläkin korostan sitä ennakkotehtävän tekemistä ihan ajatuksen kanssa! Haastattelu meni tosi hyvin, kun oli jo valmiiksi miettinyt niitä asioita ja kirjoittanut mietteitään paperille. Luulen, että se tehtävä on juurikin hakijaa varten, sillä minun haastattelijani tuskin selaili tehtävää kun kävimme samankaltaisia kysymyksiä suullisesti läpi.

  Tsemppiä pääsykokeisiin!

  VastaaPoista