keskiviikko 12. elokuuta 2015

Miten päädyin hakemaan röntgenhoitajaksi?

Täältä ilmoittautuu yksi, jolla ei ollut hajuakaan mihin jatkaisi lukion jälkeen! Lukion viimeisen vuoden alussa päätin tehdä asialle jotain ja aloin etsiä kaikkea mahdollista tietoa netistä. Olin onneksi vaihtovuoteni ansiosta saanut "kasvaa" vielä yhden vuoden ja tunsin olevani motivoitunut jatkamaan opiskelua seuraavaan kouluun suoraan lukiosta. Tällä tarkoitan siis sitä, että olen huomannut monien olevan lukion jälkeen siinä pisteessä, että pitävät ihan mielellään välivuotta opiskelusta, mutta kun sai pitää "välivuotta" lukio-opiskelusta, niin sekin auttoi motivoimaan :)

Toinen onnekas juttu oli se, että valitsin sattumalta "Healt" ja "Current Healt Issues" kurssit vaihtovuonna ja sain aivan mahtavan sekä innostavan opettajan, joka jaksoi järkätä meille vierailijoiksi ensihoitajan, sydänkirurgin, traumalääkärin ja monia muita! Ja ihan pakko tähän väliin sanoa, että Yhdysvalloissa tälläiset "esiintymiset" ovat niin paljon hauskempia ja luontevampia. Esim. Traumalääkärillä (tai taisi hän itseasiassa olla kirurgi) oli power point esitys, jossa oli ihan oikeita kuvia kaikista mahdollisista ja todella vakavistakin tapaturmista joita hän on hoitanut. Ja hän kertoi erilaisia tarinoita, miten mitäkin oli tapahtunut ja mistä näki, ettei tämä potilas tulisi selviämään jne. Lounas ei paljon innostanut sen vierailun jälkeen, mutta olihan se ihan mahtavaa silti! Niillä tunneilla sain kipinän siihen, että haluan joskus työskennellä sosiaali- ja terveysalalla.Suuntautuminen sosiaali- ja terveysalalle jäi siis takaraivoon kytemään, kun palasin takaisin Suomeena ja lukion "toiselle", joka minun kohdallani sattui olemaan kolmas (en tiedä miksi tämän piti mennä näin, mutta olen siis käynyt lukiossa 1.luokan *vaihtovuosi* 3.luokan ja 4.luokan, eli skippasin kakkosen). Kun 4.vuosi alkoi, kävin tamaapassa opinto-ohjaajaani ja hän käski minun nyt kovasti miettiä mikä ala kiinnostaisi. Sosiaali- ja terveysala tuntui jotenkin omimmalta ja sitten muistinkin, että olin vaihtovuonna ollut varma että päädyn tälle alalle. Seuraava päätös olikin helppo, eli haluaisinko opiskella Yliopistossa (=lääkäriksi) vai Ammattikorkeakoulussa? En ole oikeastaan ikinä halunnut lääkäriksi, niin pitkät opinnot ja silti välillä tuntuu, ettei monet lääkärit oikein tiedä miten heidän tulisi tehdä työnsä (ei millään pahalla lääkäreille tai niiksi haluaville!), joten yliopiston pystyin unohtamaan samantien.

Noh, jäljelle jäi siis ammattikorkeakoulu ja pitkä lista erilaisia nimikkeitä: • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Bioanalyytikko (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Ensihoitaja (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Fysioterapeutti (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Geronomi (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Hammasteknikko (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Jalkaterapeutti (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Kätilö (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Optometristi (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Osteopaatti (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Röntgenhoitaja (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Sairaanhoitaja (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Sosionomi (AMK)
 • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, Suuhygienisti (AMK)
Ihastuin siihen, kuinka monissa eri paikoissa ja kuinka monia erilaisia asioita sairaanhoitajat voivat tehdä ja olinkin aivan varma, että haen yhteishaussa sairaanhoitajaksi.Huomasin kuitenkin, että myös kätilöt, ensihoitajat ja terveydenhoitajat saavat sairaanhoitajan pätevyyden ja yritinkin valita niistä sopivaa, koska se tuntui jotenkin kivalta idealta että olisi "kaksi tutkintoa" ja voisi tehdä sairaanhoitajan töitä, jos ei saisi oman alan töitä.

En sitten tiedä missä vaiheessa tai mistä syystä aloin lukemaan röntgenhoitajan ammatista ja se alkoi kuulostaa enemmän minulle sopivalta (ja suurinpiirtein kaikki tuttavanikin sanoivat, että se sopisi minulle paremmin). Jotenkin se ajatus viehätti, että olisi vieläkin sosiaali- ja terveysalalla, saisi tavata ja auttaa ihmisiä, mutta sitä hoidollista puolta ei olisi niin paljon, vaan enemmän laitteiden säätöä ja niiden kanssa työskentelyä. Tämä ei kuitenkaan ollut mikään selvä juttu, vaan taistelin pääni sisällä vaikka kuinka pitkään siitä, haenko sairaanhoitajaksi vai röntgenhoitajaksi! Lopulta kun hakuaika alkoi, laitoin hakemukseeni

1. Röntgenhoitaja Oamk
2. Sairaanhoitaja Oamk
3. Röntgenhoitaja Savonia

Ja kuitenkin ennen hakuajan loppua päätin poistaa listalta sairaanhoitajan kokonaan ja lisäsin loppuun vielä röntgenhoitajan Tamk.

Vaikka ajatus opiskeluista jossain toisessa kaupungissa viehätti, toiveissa oli jäädä Ouluun ihan jo senkin takia, että Oamkia pidetään melko tasokkaana kouluna Tamkin jälkeen ja Oulu on kuitenki minun kotikaupunkini!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti